Tăierea cu laser a fost rezervată pentru proiectele Haute Couture. Dar, pe măsură ce consumatorii au început să poarte pentru tehnică, iar tehnologia a fost pusă mai ușor la dispoziția producătorilor, a devenit obișnuit să vezi mătase și piele tăiată cu laser în colecții de piste gata de purtare.
Ce este tăierea cu laser?
Tăierea cu laser este o metodă de fabricație care folosește un laser pentru a tăia materiale. Toate avantajele - precizia extremă, tăieturile curate și marginile de țesătură sigilate pentru a preveni înfrângerea - fac ca această metodă de proiectare să fie foarte populară în industria modei. Un alt beneficiu este că o metodă poate fi folosită pentru a tăia multe materiale diferite, cum ar fi mătasea, nylon, piele, neopren, poliester și bumbac. De asemenea, tăieturile sunt făcute fără nicio presiune asupra țesăturii, ceea ce înseamnă că nicio parte a procesului de tăiere necesită altceva decât laserul pentru a atinge o îmbrăcăminte. Nu există note neintenționate rămase pe țesătură, ceea ce este deosebit de benefic pentru țesăturile delicate precum mătasea și dantela.
Cum funcționează laser?
Aici lucrurile devin tehnice. Există trei tipuri principale de lasere utilizate pentru tăierea cu laser: laserul CO2, laserul Neodymium (ND) și laserul Neodymium Yttrium-Aluminum-Garnet (ND-YAG). În cea mai mare parte, laserul CO2 este metoda de alegere atunci când vine vorba de tăierea țesăturilor purtabile. Acest proces particular implică concedierea unui laser cu energie mare, care se taie prin topirea, arderea sau vaporizarea materialului.
Pentru a realiza tăierea precisă, un laser călătorește printr-un dispozitiv asemănător tubului, în timp ce este reflectat de mai multe oglinzi. În cele din urmă, fasciculul ajunge la o lentilă focală, care vizează laserul către un singur loc pe materialul ales pentru tăiere. Reglajele pot fi făcute pentru a varia cantitatea de material care este tăiat de laser.
Laserul CO2, laserul ND și laserul ND-yag generează toate un fascicul de lumină concentrat. Acestea fiind spuse, diferențele în aceste tipuri de lasere fac fiecare ideal pentru anumite sarcini. Laserul CO2 este un laser cu gaz care produce o lumină infraroșie. Laserele CO2 sunt ușor absorbite de materialul organic, ceea ce îl face prima alegere atunci când vine vorba de tăierea țesăturilor precum pielea. Laserele ND și ND-YAG, pe de altă parte, sunt lasere în stare solidă care se bazează pe un cristal pentru a crea fasciculul de lumină. Aceste metode cu putere mare sunt potrivite pentru gravură, sudare, tăiere și foraj metale; Nu tocmai haute couture.
De ce ar trebui să -mi pese?
Deoarece apreciați atenția asupra detaliilor și a tăieturilor precise ale țesăturii, tu fashionista, voi. Tăierea țesăturii cu un laser permite tăieturi extrem de precise, fără a atinge vreodată țesătura, ceea ce înseamnă că o îmbrăcăminte iese cât se poate de neatinsă de un proces de fabricație posibil. Tăierea cu laser oferă tipul de precizie pe care l -ați obține dacă un design ar fi făcut manual, dar într -un ritm mult mai rapid, ceea ce îl face mai practic și, de asemenea, permițând puncte de preț mai mici.
Există, de asemenea, argumentul potrivit căruia proiectanții care utilizează această metodă de fabricație sunt mai puțin susceptibili să fie copiați. De ce? Ei bine, modelele complexe sunt greu de reprodus într -un mod exact. Desigur, cei care copiază pot avea ca scop recrearea unui model original sau ar putea fi inspirați de reduceri specifice, dar utilizarea tăieturilor cu laser face mult mai greu pentru concurență să creeze un model identic.