Tehnologia laser este utilizată în industria confecțiilor încă din secolul al XIX-lea. În ultimii ani, aplicarea laserului în industria confecțiilor devine din ce în ce mai matură și este utilizată din ce în ce mai mult pentru tăierea tiparelor de îmbrăcăminte, tăierea accesoriilor de îmbrăcăminte (cum ar fi ecusoane brodate, etichete țesute, benzi reflectorizante etc.), tăierea hainelor prin imprimare digitală, perforarea țesăturilor pentru îmbrăcăminte sport, tăierea gravurii pielii, tăierea vestelor antiglonț, tăierea țesăturilor pentru îmbrăcăminte de exterior, tăierea țesăturilor pentru rucsacuri de drumeție etc.
Comparativ cu procesele convenționale, utilizarea laserelor pentru aplicații de tăiere, gravare și perforare are avantaje de neegalat.Mașini de tăiat cu laserdevin din ce în ce mai populare în industria textilă, a pielăriei și a confecțiilor datorită avantajului preciziei, eficienței, simplității și domeniului de aplicare al automatizării. Metodele tradiționale de tăiere necesită de obicei atenția deplină a operatorului. Prin urmare, există un compromis între viteza maximă de tăiere și precizie. În plus, alte constrângeri includ complexitatea componentelor de tăiere, durata de viață a sculei și timpul de nefuncționare al mașinii în timpul întreținerii sculelor. Aceste limitări nu există în echipamentele laser, ceea ce contribuie la creșterea eficienței și la reducerea costurilor.
Tăiere cu laserare avantajele vitezei mari de procesare, preciziei ridicate, operării simple etc., astfel încât poate fi utilizat în majoritatea industriilor de prelucrare a textilelor. Avantajul operațiunilor de tăiere cu laser implică un fascicul puternic colimat, care poate fi focalizat către un punct foarte fin cu densitate energetică extrem de mare pentru o tăiere precisă. Industria confecțiilor acordă atenție dimensiunii articolului de îmbrăcăminte atunci când prelucrează precizie, scopul fiind de a obține o eficiență ridicată și o croială rafinată, fiind mai bună decât tăierea manuală tradițională prin spectru.
Fiind un proces complet nou, există mai multe aplicații ale laserului în industria îmbrăcămintei. Tehnologiile de gravare și tăiere cu laser sunt acum aplicate pe scară largă în multe industrii de îmbrăcăminte, unități de producție de țesături, alte industrii textile și de pielărie. În țesăturile sintetice, tăierea cu laser produce margini bine finisate, deoarece laserul topește și unește marginea, ceea ce evită problema dezlipirii produse de cuțitele convenționale. În plus, utilizarea tăierii cu laser este din ce în ce mai mult utilizată pentru piele datorită preciziei componentelor tăiate. În accesoriile de modă, tăierea cu laser poate fi utilizată pentru a produce modele noi și neobișnuite.
În tăierea cu laser, se folosește un laser pentru a tăia materialul textil în formele dorite. Un laser foarte fin este focalizat pe suprafața materialului textil, ceea ce crește substanțial temperatura, iar tăierea are loc datorită vaporizării. În mod normal, laserele cu CO2 sunt utilizate pentru tăierea materialului textil. Spre deosebire de tăierea tradițională cu cuțitul, fasciculul laser nu devine tocit și nu necesită ascuțire.
Limitarea tăierii cu laser constă în numărul de straturi ale materialului textil care pot fi tăiate de fascicul. Cel mai bun rezultat se obține la tăierea unui singur strat sau a câtorva straturi, dar acuratețea și precizia nu se obțin cu mai multe straturi. În plus, există posibilitatea ca marginile tăiate să fie topite, mai ales în cazul materialelor sintetice. În unele cazuri, sigilarea marginilor modelelor tăiate și a părților cusute ale îmbrăcămintei este esențială pentru a preveni uzura, unde laserul joacă rolul principal. Deoarece în unitățile de producție a îmbrăcămintei se pune accent pe tăierea cu mai multe straturi, tăierea cu laser pare puțin probabil să se răspândească. Cu toate acestea, este utilizată cu succes la tăierea velelor, unde tăierea cu un singur strat este norma și este de dorit o ușoară topire a marginii materialelor sintetice și țesute. În plus, tăierea cu laser este utilizată în unele domenii ale mobilierului pentru casă.
Comparativ cu metodele convenționale de tăiere, tăierea cu laser este mai rentabilă. În plus, precizia ridicată a tăierii pieselor la viteze mari de tăiere este posibilă deoarece nu există nicio acțiune mecanică în tăierea cu laser. Mașinile de tăiere cu laser sunt mai sigure, includ caracteristici simple de întreținere și pot funcționa perioade mai lungi de timp. Mașinile de tăiere cu laser pot fi integrate în tehnologia computerizată. Produsele pot fi produse în același timp cu proiectarea computerizată. Viteza de tăiere a mașinii de tăiere cu laser este mai rapidă, iar operarea este mai simplă.
Mașini de tăiat cu lasersunt potrivite pentru tăierea țesăturilor textile, a compozitelor, a pielii și a materialelor modelate. Pot funcționa pentru o gamă largă de țesături. Prin urmare, mașinile de tăiere cu laser sunt treptat acceptate în fabricarea de îmbrăcăminte și textile. Caracteristicile aplicațiilor laser includ:
✔ Tăiere cu laser, gravare cu laser și perforare cu laser combinate într-un singur pas
✔ Fără uzură mecanică, deci calitate bună
✔ Nu este necesară fixarea materialului datorită procesării fără forță
✔ Nu se destramă materialul din fibrele sintetice din cauza formării marginilor topite
✔ Muchii de tăiere curate și fără scame
✔ Proces simplu datorită designului computerizat integrat
✔ Precizie extrem de mare în tăierea contururilor
✔ Viteză mare de lucru
✔ Tehnică fără contact, fără uzură
✔ Fără așchii, mai puține deșeuri și economii semnificative de costuri
Lasere cu CO2au aplicații largi și de succes. Tehnica laser este complet diferită de procesele textile tradiționale, deoarece oferă flexibilitate în proiectare și funcționare, fără poluare sau deșeuri. Mașinile moderne de tăiere cu laser sunt ușor de utilizat, simple de învățat și ușor de întreținut. Unitățile de producție de îmbrăcăminte și textile ar trebui să utilizeze pe deplin avantajele tehnologiei laser pentru a produce produse mai competitive.